Podzimní vyšívaná brož s nalepovacími kamínky

Korálková výšivka je úžasná technika v tom, že do ní můžete použít spoustu různých druhů materiálu. Našívat můžete nejen korálky všech tvarů, ale také štrasové kamínky a řetízky, flitry, french wire, různé příze, látky a textilní aplikace. V tomto článku si ukážeme použití nalepovacích kamínků v ploše.

Pokud nepatříte k těm trpělivějším a jste radši, když vám práce jde rychle od ruky, jste tu správně. Výšivka s nalepovacími kamínky je velmi rychlá a efektní.

Materiál a pomůcky:

Postup:

  1. Namalujte nebo vytiskněte šablonu na karton či čtvrtku a vystřihněte. Motiv může být jakýkoliv, ale nedoporučuji příliš členité hrany kvůli konečnému obšívání. Šablonu obkreslete na zadní stranu nalepovacích kamínků - pozor, motiv bude ve výsledku otočený, protože ho kreslíme z rubové strany. Nezapomeňte si tedy šablonku otočit.
    IMG_20241005_184652

  2. Vystřihněte nebo vyřízněte požadovaný tvar z kamínků. Při stříhání ostrými nůžkami půjde střihnout i do jednotlivých kamínků, tak pozor, abyste si je omylem nerozpůlili. Při vyřezávání stačí naříznout zadní vrstvu papíru a lepidla - tvar pak půjde krásně odtrhnout.
    IMG_20241005_185636

  3. Nalepte kamínky na podkladovou vrstvu (filc nebo kabošonku). Kamínky jsou sice samolepící, ale pro jistotu použijte bižuterní lepidlo, aby se kamínky neodlepovaly.
    IMG_20241005_190005

  4. Přišijte všechny ostatní aplikace, které ve výšivce chcete mít (korálky, kamínky...). Jako řapík listu můžete použít štrasový řetízek. Kamínky dokola obšijte french wirem nebo řadou korálků (např. rokajlem 11/0 nebo 15/0).
    Pokud mezi kamínky a french wirem nebo korálky bude mezera, dolepte kamínky nebo došijte korálky, abyste mezery zaplnili.

    Pozor při obšívání krajů. Lepidlo z kamínků se moc rádo chytá na jehlu a nit. Stačí ho ale prsty jednoduše odstranit.

    Jak přišít french wire a štrasový řetízek najdete ve druhém a třetím videu tohoto článku.
    IMG_20241005_192530

  5. Filc obstřihněte a na spodní stranu přilepte výztuhu z fólie nebo kartonu, aby byla výšivka pevnější - hlavně v části řapíku. Přilepte nebo přišijte brožový můstek a podlepte alcantarou. Alcantaru obstřihněte a okraje obšijte cihlovým stehem pomocí rokajlu nebo malých flitrů.

    Jak připevnit brožový můstek, alcantaru a obšít okraje rokajlem najdete v pátém videu tohoto článku.
    Jak obšít okraje flitry najdete v pátem videu tohoto článku.
    IMG_20241005_220723

Nalepovací kamínky můžete také vlepit do komponentů s lůžkem a vyrobit si třeba sladěné náušnice s broží.
IMG_4005

Poznámka: Pro 100% jistotu, že kamínky budou držet na místě, doporučuji na podklad nalepit bižuterním lepidlem. Samolepící vrstva sice krásně drží, ale spíš na porézních nenamáhaných materiálech. Ve špercích určite přilepte bižuterním lepidlem.
Pokud se bojíže, že kamínky budou odpadávat, můžete povrch přelakovat hobby lakem ve spreji. Zamezíte tím nechtěnému odpadávání a také přestanou lepit okraje samolepící vrstvy.

Přeji vám mnoho zábavy při tvoření!
Vaše Dominika Rooya

Návrh bez názvu

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz